Sunshine for the Soul logo
Winkelmandje
GRATIS VERZENDING

vanaf een bestelwaarde van slechts € 18,49 tot 27 januari 2021

geldig binnen Nederland (voor België en Duitsland vanaf €33,99)

Hoe pakt jouw keuze uit?

Een van de belangrijkste redenen waarom wij mensen vaak huiverig zijn, of op z'n minst aarzelen, om een keuze te maken, is omdat we het gevoel hebben dat we de uitkomst van de keuze niet in de hand hebben.

Moeten we bijvoorbeeld kiezen tussen twee banen, of wel of niet dat huis kopen, of iets minder belangwekkend als of we vanavond naar de film gaan of thuisblijven, dan wegen we de voors en tegens af en nemen onze beslissing gebaseerd op twee dingen:

  1. Wat we denken dat ons het meeste voordeel gaat opleveren, en
  2. Wat we denken dat ons het minste nadeel gaat opleveren.

Daarbij laten we gelukkig ook steeds meer ons gevoel spreken.


Maar... als we op die manier een keuze maken, dan blijft er aan de keuze die we gemaakt hebben toch nog iets 'negatiefs' kleven... namelijk de mogelijke nadelen van die keuze. En soms komen die nadelen uit.

Een moedig mens zegt dan: "Ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn keuze. Het is niet zo uitgepakt als ik gehoopt had. Pech." 

(Een iets minder bewust mens legt de verantwoordelijkheid voor het niet goed uitpakken bij anderen neer. En overigens: daar ben ik in mijn leven ook heel goed in geweest!)

Maar in beide gevallen is het achteraf gepraat.

En was het mislukken van de keuze onnodig geweest.


De verantwoordelijkheid nemen voor je keuze is namelijk niet wat iedereen denkt – als het mis gaat de schuld op je nemen en die schuld niet aan anderen geven.

De verantwoordelijkheid nemen voor je keuze is een handeling die je moet doen voorafgaand aan je keuze. 


Hoe zit dat?
De reden waarom je een überhaupt een keuze moet of wilt maken, is omdat je vooruit wilt, omdat je iets wilt wat in de toekomst ligt. Daarbij verval je al snel tot de uiterlijkheden van de keuze: ik wil een nieuwe baan, een koophuis, naar de film. Maar wanneer je gaat naar de essentie van je keuze, komt er iets heel anders dat je wilt: ik wil mijn werkende leven doorbrengen in een uitdagende, warme omgeving, ik wil een ruime plek om met mijn gezin te wonen, ik wil een gezellige avond met mijn vriend beleven. 

Wanneer je kiest voor een nieuwe baan zonder dat je zeker weet of je wel gaat klikken met je collega's, is dat een onzekere stap. Of een huis zonder dat je zeker weet of je het kunt betalen of dat de buurt goed valt. 

Maar wanneer je van tevoren affirmeert op het gewenste eindresultaat, beïnvloed je de uitkomst van je keuze en trek je het dat wat je wilt aan. Met andere woorden: je hebt zelf in de hand hoe jouw keuze uitpakt. 

Dat is wérkelijk verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes. 


Hoe doe je dat?
Schrijf jezelf een brief vanuit je toekomst, waar alles wat je wenst al is uitgekomen. Bijvoorbeeld: 

"Ik loop het kantoor binnen en wordt meteen vrolijk van de goede sfeer die hier hangt. Een paar collega's zijn al aan het werk en begroeten me hartelijk. Mijn baas komt even langs en geeft me een complimentje over het werk dat ik gister heb afgeleverd, en biedt me een uitdagend nieuw project aan. Ik verheug me er op om ermee aan de slag te gaan, ook omdat ik weet dat dit voor een klant is waar ik een leuke klik mee heb. Ik heb vorige week een salarisverhoging gekregen en ik ben echt tevreden met het riante salaris dat ik krijg. Collega's onderling helpen elkaar en staan altijd voor elkaar klaar, het is gezellig maar er is geen druk om mee te doen. Het gaat goed met het bedrijf, het is een stabiel bedrijf en ik ben blij met de financiële zekerheid die ik hier heb."  

Zoals je ziet: wees zo uitgebreid mogelijk, maar wel zodanig dat je je er gelukkig bij voelt. Als iets moeilijk of zwaar of verdrietig of angstig voelt, laat het dan weg uit je brief. 
Eindig je brief vervolgens zo:

"Ik ben zo blij dat jij, toen je de beslissing moest nemen, goed geaffirmeerd hebt wat je wilde in je nieuwe baan, want daardoor heb je precies dat aangetrokken, waar ik nu zo gelukkig mee ben. Het is zelfs nog beter dan ik gedroomd had! Ik ben zo blij dat je deze visie hebt aangehouden, en daardoor de juiste keuze hebt gemaakt. Het is hier geweldig!"Dus vanaf nu: neem van tevoren de verantwoordelijkheid voor je keuze, door je actief te verzoenen met het resultaat dat jij wenst. Daarmee word jij de machtige schepper van je eigen leven, in plaats van de ondergaander van het lot.


Wil je meer weten over hoe jij je eigen leven kunt vormgeven, in plaats van het te ondergaan? Lees dan mijn boek De Tien Heilige Gebodenhttps://www.sunshineforthesoul.com/boek/de-tien-heilige-gebodenHartegroet,
 
Edith Hagenaar
Edith Hagenaar
 
https://www.sunshineforthesoul.com

***** reach for the stars * surrender to the flow of life * love to the fullest ***** 
Covey 7 gewoontesP.S. Had je de 2 inspirerende filmpjes van Stephen Covey al gezien: http://www.zeveneigenschappen.nl 


P.P.S. De affirmatie voor de maand februari was (lees de hele tekst hier):


Ik ben vrij om te kiezen.Ik ben verantwoordelijk voor mijn keuzes.

 

Affs liefdevolle relaties | Edith
SunshineMail
Ontvang regelmatig onze speciale aanbiedingen, info over nieuwe producten, gratis downloads en andere cadeautjes! Abonneer je nu op de gratis sunshinemail: vul je naam en je e-mailadres in en klik op 'abonneer mij'
 
Affirmatie van de Maand
Wil jij ook elke eerste dag van de maand een prachtige, inspirerende affirmatie in je mailbox? Abonneer je dan nu op de gratis affirmatie van de maand! vul je naam en je e-mailadres in en klik op 'abonneer mij'